Foto: Porträtt & -Bröllopsfotograf, Rebecca Hansson (Jag) 
Bild:  Wedding, Bröllop - Julia & Mathias - Central Park, New York
 
När bokningen ramlade in, fotografera bröllop i New York, då trodde jag att jag drömde. Skulle jag få fotografera bröllop i den staden som jag förälskade mig i redan 1996. Nä, sånt händer ju bara inte. Och så tänkte jag enda fram tills vi stod där tillsammans i Central park och skulle ta bröllopsporträtten. Inte ens på hotellet när Julia gjorde sig i ordning så kunde jag fatta vart vi skulle, haha, det är ju helt galet. Men när vi stod där, i allén mitt i central park som man har sett tusen gånger i filmer så slog det mig. Jag fotograferar bröllop i New York. 

Men då brydde jag mig inte på samma sätt längre. Jag har räknat med att ramla ihop i en pöl av lycka. Men istället så sköljde ett lugn över mig och jag kände att jag är på helt rätt plats, just precis nu. Och det enda jag ville var att fånga Julia & Mathias fantastiska kärlek, glädje och omtanke för varandra. Fotografera deras drömdag. Så det slutade helt handla om min dröm, det enda jag brydde mig om var deras. Och den otroliga lycka jag känner för dem som fått ihop den vackra dagen med sina nära och kära är obeskrivlig. För vi ska vara ärliga, det har inte varit lätt för dem med hotell som avbokar, inställda flyg för gästerna, risk för oväder på bröllopsdagen och att deras bagage dök upp först kvällen innan (!!!!) bröllopet. Men med dessa två människor, som är lugnast i världen så glittrade ändå alltid ögonen och "allting löser sig". Och det gjorde de ju. Och det blev en helt magisk dag. Som i den vackraste av sagor eller den mest romantiska film. 

Ps. Vigseln ägde rum i en vacker paviljong vid vattnet, i central park med skyskraporna som bakgrund. Nyp mig! 

Idag har jag en gästbloggare här på bloggen, floristen Jessica från Gullvivans blommor i Karlstad. Hon kommer med supertips för er som funderar kring corsage, brudbuketter och om tärnorna också ska ha bukett: 

 

 

Brudbuketten

Enligt gammal tradition så ska brudgummen köpa brudbuketten som en gåva till sin blivande fru, nu är det dock vanligare att den blivande bruden själv väljer sin brudbukett. Vilket jag tycker är lite roligare, för en brudbukett är ett vackert sätt att visa din personlighet som brud. Din bukett ska vara anpassad till dig och ditt bröllop. Det ska finnas en bukett som just din och den beskriver dig.

När man letar efter brudbukett så är det lätt att man ger sig in i hav av bilder på internet och hittar massor av olika som man tycker om. Man gillar olika inslag i buketterna och hittar ingen klar favorit. Ta då med alla bilderna till din florist så kan ni tillsammans skapa din drömbukett.

Några saker som är bra att tänka på när man väljer brudbukett och något man kan diskutera med sin florist är:

Vilka blommor finns i säsong när jag ska gifta dig? Liljekonvaljer är tex svår att få tag på året runt.

Vad har jag för form på min klänning? Blommorna ska inte överta från din klänning.

Ska buketten passa med något färgtema? Eller har bröllopet något tema? Ta med färgprover eller referensbilder så är det lättare att matcha.


Var ute i god tid så din florist hinner ta hem blommor som ser perfekta ut på din bröllopsdag.

Många frågar mig hur dem som bäst bevarar sin brudbukett efter bröllopet. Vissa blommor går att torka, så önskar du att torka den berätta det för din florist vid beställningen för att få förslag på vilka blommor som passar. Jag skulle dock säga att det bästa sättet att bevara den är att be fotografen ta fina bilder på den under bröllopsdagen. Då har du minnet kvar från när den var som vackrast och kan minnas den i sin glans istället för torkad.   

 

 

Corsage

Corsage eller knapphålsblommor som många kallar dem, är en blomma som brudgummen sätter på slaget av hans kavaj. Den består ofta av en eller flera blommor som finns med i brudbuketten. Här kanske man kan låta brudgummen välja sin favorit ifrån brudbuketten, så får han också välja sina blommor.

Det är även vanligt att marskalkar har corsage så att hela brudföljet matchar. Marskalkarnas corsage är mindre än brudgummens, men brukar även de matchar i färg. Det ska vara tydligt vem som är den blivande mannen, så inte bruden blir förvirrad framme vid altaret ;)

 

 

Tärnbukett

Tärnorna har ofta en liten bukett i handen fram till altaret. Detta är ofta en mindre variant av brudbuketten eller en bukett som passar in i färgerna. Det är alltid skönt att ha något att bära på när man går in i kyrkan så man har någonstans att göra av händerna när alla blickar vänds mot en.

Här kan det vara bra att tänka på vad tärnorna har för färg på klänningarna så kan man anpassa buketten efter det.  

 

 

Hårkransar

En trend man ser nu är att många brudar väljer att pryda  även håret med blommor. Vill man ha en naturlig, sommarinspirerad look som brud, så är en blomsterkrans perfekt. Kransen skapar en mjuk och naturlig känsla och kan lyfta en hel look. Här finns det mycket att väja på, små smala med kanske endast brudslöja till den vilda kransen med själv-plock-känsla.

 

 

Hårblommor

Man kan även välja att ha hårblommor för sig. Dessa bilder floristen upp på en tråd, så de fästs lätt av frisören med en hårnål eller ett spänne. Prata med din frisör om vad som kan vara mest passande. Många små blommor som kan placeras ut över hela frisyren eller en stor för att avsluta en vacker uppsättning.

 

 

Glöm inte att titta över festlokalen! Blommor på borden kan skapa ett riktigt drömlandskap.

När det kommer till blommor till bröllop är möjligheterna många och bara fantasin sätter gränserna. Så fundera på vad som passar just dig så hjälper din florist dig att förverkliga det.

Text: Jessica, Gullvivans blommor i Karlstad 
Foto: Bröllopsfotograf Rebecca Hansson